Peruskurssi-info

Aikido

Aikido, suom. ”harmonisen voiman tie”, on vanhoihin japanilaisiin taistelutaitoihin perustuva nykyaikainen väkivallaton budolaji jonka kehitettiin 1900-luvun alkupuolella. Aikidossa hyökkäys vastaanotetaan pyörein ja luonnollisin liikkein hyökkääjän omaa liikevoimaa hyväksi käyttäen. Tekniikkoina käytetään pääasiassa nivellukkoja, heittoja ja hallintaotteita. Tekniikan tarkoituksena ei ole vahingoittaa hyökkääjää ja tuhota hyökkäyskykyä vaan ohjata hyökkäys turvalliseen suuntaan ja osoittaa hyökkäyksen mielettömyys. Aikidon harjoittelussa käytetään myös jonkin verran puumiekkaa (bokken), keppiä (jo) ja puukkoa (tanto). Oulussa on myös mahdollista harjoitella pitkällä sauvalla (bo).

Aikidoseura Hokutokai ry aloittaa aikidon peruskursseja pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, tammi-helmikuussa ja syyskuussa. Aikidossa on erikseen ryhmät aikuisille ja junioreille (7-12v). Aikidon aikuisten peruskurssit kestävät 2-3kk. Peruskurssin päätteeksi on mahdollisuus suorittaa 6. kyu vyökoe. Kurssin jälkeen harjoittelu jatkuu normaalisti seuran yleisissä ohjatuissa harjoituksissa. Junioreilla peruskurssit alkavat samoihin aikoihin aikuisten kurssien kanssa ja kestävät tyypillisesti kauden (kevät/syksy) loppuun, jolloin on mahdollista suorittaa juniorigraduointeja eli vyökokeita.

Aikidon peruskurssilla opitaan

Kaatuminen turvallisesti. Tärkeintä on ettei pistä käsiään eteen kun kaatuu. Niinhän tehdään kun yritetään väkisin pysyä pystyssä. Sen sijaan annetaan kaatumisen voiman kulkea koko käsivartta pitkin, annetaan voimalle periksi ja pyörähdetään sen avulla takaisin pystyyn.

Muutama perushyökkäysmuoto ja niihin tekniikat. Kurssin jälkeen ja ehkäpä jo kurssillakin kokeillaan myös näihin tekniikoihin perustuvia muitakin tekniikoita, joissa käytetään lukkoja. Peruskurssilla ranteita harjoitetaan lukkoja varten alkuverryttelyn rannevenytyksillä.

Aikidossa liikutaan pois hyökkäyksen edestä jopa parin taakse, niin että hyökkääjän liikkeen kontrollointi vaihtuu hyökkääjältä tekniikan tekijälle. Vastahyökkäyksen sijaan parilta viedään tasapaino. Aikido ei tarjoa helppoa saati nopeaa tapaa oppia itsepuolustusta, mutta samalla kohoava itsetunto, saamasi uudet ystävät sekä mielen ja kehon parempi hallitseminen ovat työn arvoiset.

(Lainaus: Ninan Budosivut)

Iaidô

Iaidô on vanhoihin japanilaisiin miekkailutaitoihin pohjautuva budolaji, jossa harjoitellaan yksin japanilaisella miekalla (katana) tehtäviä liikesarjoja: miekan vetoa, eri lyöntejä ja miekan palautusta tuppeen. Iaidô ei ole urheilulaji, päinvastoin kuin toinen japanilainen miekkailulaji kendô; se ei myöskään tähtää toisen ihmisen surmaamiseen tai vahingoittamiseen. Iaidôn harjoittelija ei pyri voittamaan toisia, vaan itsensä, sekä pyrkii harjoittelullaan sopusointuun itsensä ja ympäristönsä kanssa.

Aikidoseura Hokutokai ry aloittaa Musô Shinden Ryû iaidon peruskursseja Oulussa pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, alkuvuodesta ja syksyllä. Lisäksi harjoittelun voi aloittaa myös sopimalla aikataulusta ottamalla yhteyttä konttinenilpo(a)gmail(piste)com. Ikäraja on 16v.

Harjoituksiin valmistautuminen

Ensimmäisiin harjoituksiin riittää asuksi
verryttelyhousut ja T-paita. Iaidôn harjoittelussa tarvitaan jo alkuvaiheessa myös ’bokken’, puinen miekka. Seuralla on rajattu määrä bokkeneita lainattavaksi, joten heti aloittaessa omaa miekkaa ei tarvitse olla. Muutama viikko kurssin alkamisesta tehdään harjoittelupuvuista (ja välineistä) yhteistilaus, josta ohjaajat kertovat tarkemmin.

Ennen harjoitussaliin tuloasi pese pukuhuoneen yhteydessä olevissa suihkutiloissa jalkasi. Käytä pukuhuoneen ja salin väliä kulkiessasi esim. sandaaleita. Näin saamme tatamimatot pysymään siistimpinä ja harjoittelun miellyttävämpänä. Älä jätä rahaa tai arvoesineitä pukuhuoneeseen vaan ota ne kassissa mukaasi harjoitussaliin!

Korujen pitäminen harjoituksissa on turvallisuussyistä kiellettyä – niin näkyvien kuin näkymättömissä olevien. Jos huomaat jollekulle sellaisen vahingossa jääneen, älä epäröi huomauttaa siitä hänelle. Se on sekä hänen että muiden harjoittelijoiden parhaaksi. Niinikään turvallisuussyistä on sormien ja varpaiden kynnet pidettävä lyhyinä. Meikitkään eivät kuulu budosalille; ne näet hieroutuvat helposti harjoituskumppanin asuun.

Aikidoharjoitusten alkamisen merkiksi opettaja ja oppilaat kumartavat ja tervehtivät toisiaan sanomalla onegai shimasu (pyydän vilpittömästi). Harjoitusten päättyessä kumarretaan jälleen sanoen arigatoo gozaimasu (kiitos paljon). Iaidoharjoitusten alussa vanhin harjoittelijoista ’senpai’ komentaa kaikkia alkukumarruksiin dojon keskustaan, opettajalle ja miekalle. Nämä rituaalit voivat alussa tuntua omituisilta ja vaikeasti muistettavilta, mutta ne oppii hyvin nopeasti.

Kuvat: Kai Tirkkonen / Kaipix